Vad betyder det att låna utan UC?

Att låna pengar utan UC något som man ofta hör då det talas om sms-lån och vi har läst flera forum-inlägg där man har funderat över vad det egentligen innebär. Därför har vi skrivit detta inlägg för att klargöra vad det betyder att låna utan UC.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, alltså ett företag som gör kreditupplysningar på privatpersoner och företag (dvs. ett kreditupplysningsföretag). En kreditupplysning innebär att företaget hämtar information om din personliga ekonomi. Informationen som hämtas om dig handlar oftast om dina inkomster, eventuella skulder, betalningsanmärkningar och så vidare. Då du ansöker om ett sms-lån måste långivaren göra en kreditupplysning på dig för att kunna bedöma om du klarar av att återbetala lånet inom utsatt tid.

Det varierar mycket bland långivarna vilket företag de använder för att göra kreditupplysningen, alla långivare använder inte UC (Upplysningscentralen) för att hämta kreditupplysningar! Varför är människor så intresserade av var kreditupplysningen görs? Jo, för att om upplysningen görs av UC kommer den att registreras i dina uppgifter. Det ser inte bra ut om t.ex. en arbetsgivare ser att det har gjorts flera kreditupplysningar på dig och därför väljer flera låntagare att välja en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag som inte registrerar uppgifter om hur många upplysningar det har gjorts.

Var kan man låna utan UC? På SMS-lån.org kan du enkelt se alla långivare som inte använder UC för att göra kreditupplysningen.

 

© Anneli Marketing Oy 2013